Bare en katt…

Hva tenker du når du ser på bildet? Jeg tenker at det eneste som er gratis er kattungen. Tomflasken får du kr. 1,- for, plastposen koster kr 1,- men kattungen er gratis. Det betyr at om vi skal sette et beløp på hva vi anser som kattungens liv er verdt så er den faktisk verdiløs. 0,- kroner. Ingenting er dens liv verdt. Har du tenkt på det når du ser kattunger gis bort? Verdiløse. Har du tenkt på det når du henter deg en gratis kattunge at du da bekrefter at den er verdiløs? At man er med og opprettholder produksjonen? At terskelen for å ta imot noe som er gratis er veldig lav for mange?

Champis heter han forøvrig. Han ble funnet alene. Han har vært hos oss siden i fjor sommer. Han er fortsatt dårlig i magen. Han holdt til ved en utedo. Han veide 731 gram. Han bestod stort sett av innvollsorm og pels. Alle beinene kunne kjennes gjennom pelsen. Han hadde søsken, men vi greide ikke å finne de. Det viste seg at mor var observert med flere unger. På vandring vekk fra fare og på evig leting etter mat og ly for ungene sine falt de fra èn etter èn. Vi prøvde i flere uker. Vi hadde folk som holdt øye og la ut mat. Men vi så aldri resten av famiien igjen.

Livshistorien til Champis er dessverre vanlig. Kattemor som går med ungene på rad og rekke bak seg. Slikt som folk går og ser på hver vår og sommer. Så søtt å se på. Først fire unger. Etter en stund er det tre. Så er det bare to og til slutt ser man ikke kattemor mer. Alle ungene er døde igjen. Så ser man henne på nytt. Nå med fire nye unger. Noen synes det er veldig gøy og setter navn på henne. ”Svarthora” ble en kattemor kalt på bygda et sted. Til felles latter og hån fra bygdefolket. Hun var jo med alle hannkattene i mils omkrets. Makan til hunnkatt. Ikke rart hun hadde unger hele tiden!

En hunnkatt som dukket opp et sted. De var jo snill og gav henne mat. Vaksine og markkur er jo noe man ikke vurderer en gang. Det er jo ikke deres katt. Kastrering er helt uaktuelt. Det er da måte på hva man skal kaste bort pengene på. Dessuten er det ikke deres katt. Så kommer første kattekull, deretter et nytt og et tredje. Kattungene avlives etter hvert. Så slutter hun å komme. Det er fordi hun vet at du avliver ungene hennes. Hun bor heller alene ute med ungene uten regelmessig tilgang på mat. Bare fordi du avliver ungene hennes. Etter et par måneder er hun så utslitt at hun kommer hjem til slutt. Ungene har dødd underveis. Sult, skader, sykdom og andre dyr har tatt livet av de alle. Så blir hun drektig på nytt. Det fortsetter slik til hun ikke greier med. Å gå drektig med kattekull fortløpende tærer på kroppen. Kroppen bruker til slutt opp muskelmassen for å kunne produsere nok mat til ungene. Om igjen og om igjen. Til slutt dør kattemor også. Hun greier ikke å spise seg opp igjen mellom kullene. Hun blir smittet av sykdommer under paring og slossing. Det er da sykdommene spres. I tillegg har hun masse innvollsorm, fordi hun aldri har blitt behandlet for det. Hun blir ikke så mange år, ingen ukastret hunnkatt blir det. Innvollsormen er med å bryte ned kroppen innvendig og gir blodig diarè. Bendelorm og spolorm kastes opp. Store baller som kveiler seg på bakken etter at hun brekker seg. Dette er hva som lever inne i henne, mens hun desperat prøver å holde liv i seg og ungene.

Du var jo bare snill med henne. Hun fikk jo mat av deg.

Hvis det er slik ditt kattehold er, så anbefaler vi at du ikke har katt lenger. Dette er ikke et verdig liv for et familiedyr. Det er ikke slik vi har familiedyr i 2018. Om du ikke vil bruke penger på dyret så ikke skaff deg det.

PS! Hvis du kjenner igjen ”Svarthora” fra dette så ta kontakt så skal vi hente henne. Den tiden hun har igjen, kan hun få et verdig liv gjennom oss.

Dette er dessverre hverdagen for utrolig mange katter i Norge i dag.. Det er titusenvis av katter som aldri får et hjem. Hvert år! Det vil det bli titusenvis i år også som mangle et hjem når neste vinter kommer.

Hjelp oss å hjelpe. Vær så snill og kastrer, vaksiner og id-merk katten din! Vil du gi en katt en ny mulighet er du velkommen til å ta kontakt. Det er mange som venter.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Bare en katt…

 1. Isabel sier:

  Vet du, unnskyld meg. Å si at en katt er verdiløs, er kvalmt og helt feil! Dyr er ikke gratis. Skal du absolutt bruke penger for å måle verdien på en katt, så er minstepris alltid over 1000kr det FØRSTE måneden. Vaksiner, ormkur, nødvendig utsyr og mat. En katt som gies bort gratis er ikke verdiløs, for det handler ikke om penger. Det handler om kjærlighet og å redde liv. Hadde ikke jeg hentet min katt, hadde gårdseieren tatt ham også. Venninna mi tok med moren til sterilisering, men ungene rakk hun ikke å redde, fordi de var syke. Det er selvfølgelig forferdelig at katter må leve på denne måten, men du kan ikke si at de er verdiløse fordi de gies bort. At moralen til enkelte mennesker ikke er på stell, er helt sant, men en katt er aldri verdiløs.

  • Tove Stokdal sier:

   Helt enig. Jeg synes det er bedre at katter gis bort gratis til dem som vil ta vare på dem. Å ta betalt for dem kan føre til at flere vil verge seg for å ta imot. Vi har flere katter i Norge enn folk som er villig til å åpne dørene sine allerede. Sterilisering burde være en plikt, og ikke minst gratis. Dette er den eneste måten å få antall katter ned.

   • Vebjørn endresen sier:

    Personlig synes eg man skal betale for katten.
    De fleste føler verdi på katten og vil ikke miste investeringen sin i katten sin. Du vil da bry deg om den på mange flere måter. Har du råd å kjøpe en katt har du som regel lyst på katt for en god tid framover, og penger til å vaksinere, sterilisere og chip’e katten. Du som selger katten føler deg også tryggere på at katten du solgte blir ivaretatt.

    Har ikke noe imot gratis katter. Men det følger større fordeler å kjøpe katten du ønsker deg.
    Det er MIN mening seff.

 2. Forferdelig at folk anskaffer seg katt som de ikke gidde å ikke bryr seg om.. Hvis folk har kattunger bør de ta betalt for dem uansett om det er blanding, så kanskje folk tenker seg om før de anskaffer katt. Det er sørgelig at kastrering/sterilisering av katt er dyrt, har ikke folk råd til det, bør de heller ikke anskaffe seg katt….

 3. Grethe sier:

  Alle burde ta noen hundre betalt for kattunger. Da siler man ut noen useriøse folk. Nå blir jo også slanger m.m. mata med levende kattunger, noe som er helt sykt og ulovlig.
  Alt annet koster penger, som det står om her, til og med børeposer. Det at de er gratis, gjør at noen kattunger blir bruk og kast. Katten har lav status i Norge. Tar man betalt, hjelper det til å heve status også på katt. Det blir født altfor mange kattunger i dette landet, og tusener blir avlivd, fordi det ikke er nok gode hjem lenger. Skriv kontrakt, bl.a. om kastrasjon og merking, og ta noen hundre betalt.

 4. Hans sier:

  Ja, vi mennesker er vel noe av det verste som er skapt, sett hen til dyrene eller i dette tilfelle katten. Er så enig med min mor som alltid sa at de firbente er så mye bedre enn de tobente. Hun hadde sin katt i 17 år men den gikk bort 2 uker før min mor og jeg tror hun sørget seg til døde etter sin firbente venn. De elsket hverandre og snakket sammen, hun ga katten en mening i livet og fikk sitt selskap og hengivenhet av den. Så flott at noen skriver om slike historier. All ære til dere

 5. Lisbeth Hultgreen sier:

  Det er fælt å tenke på alle de hjemløse kattene..Og det blir ikke bedre så lenge det produseres gratiskatter rundt om. Ser alt for mye bruk og kast når det gjelder katter. Tror kastrering må bli gratis for å få bukt med dette problemet.😢😢😢

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.