Adoptere kattunge

Alle kattunger som omplasseres av oss er ID-merket med chip i nakken og øretatovering, vaksinert og ormekurbehandlet. Vi krever at du kastrerer kattungen når den er mellom 6 og 8 måneder gammel, du får derfor med et skjema som du må sende tilbake til oss med underskrift av veterinær når kattungen er kastrert. Kattungen trenger også årlig helsekontroll/vaksine og ormekur 2-4 ganger i året så lenge den lever. Vaksinering hvert år opprettholder beskyttelsen vaksinen gir mot sykdommer og er viktig for at katten skal holde seg frisk. 

Her er en liste over nyttige ting du bør skaffe deg før du henter ditt nye familiemedlem: 

 • Matskål – gjerne en matskål uten for høye kanter, katter liker ikke at værhårene kommer borti kantene på matskåla når de spiser. 
 • Vannskål
 • Fôr – kvalitetsfôr fra dyrlege eller dyrebutikk, vi forteller deg hvilket fôr katten er vant til fra før. Skal du bytte fôrtype bør du gjøre dette gradvis for å unngå at katten får dårlig mage/diaré. 
 • Kattedo – Velg gjerne en kattedo med tak for da slipper du (til en viss grad) at katten graver sand over kanten på doen. Skal du bruke trepellets må du kjøpe en kattedo som er beregnet for dette(for eksempel PeeWee), da utformingen på denne er litt annerledes enn en vanlig kattedo.  
 • Kattesand eller trepellets – her er det mange typer å velge mellom. Det mest lukteffektive innen kattesand er klumpesand, urin og avføring vil da danne en klump i sanden som enkelt kan plukkes ut med spade. Noen forslag: Klumpe – Plantasjen, Ever Clean – dyrebutikk, Canadian Litter – Felleskjøpet 
  Trepellets er også et utmerket alternativ. Trepellets absorberer fukt, nøytraliserer lukten av ammoniakk, støver ikke, er drøye i bruk og 100% biologisk nedbrytbare. De aller fleste kattunger kan vennes til å bruke en pelletsdo i stedet for do med kattesand, og mange av kattungene våre er allerede vant med pelletsdo fra tiden i fosterhjem. 
  Her må du prøve deg frem og finne ut hva som passer best for deg og kattungen. 
 • Kattesandspade 
 • Kattebur/transportbur – det er lurt å kjøpe et bur som også kommer til å passe når kattungen har blitt voksen. 
 • Katteseng – trenger ikke kjøpes, katter syns pappesker eller kurver med pledd oppi også er helt perfekt! Det viktigste er at den har en egen plass hvor den kan ligge uforstyrret. Vær oppmerksom på at kattungen kan synes at en vaskemaskin med litt klær inni er en utmerket plass å sove, sjekk alltid inni før du setter den på.
 • Klorestolpe/kloremøbel – katter er avhengige av å få kvesset klørne sine og en eller flere klorestolper/møbler/brett sparer møblene dine for kloring. 
 • Leker – pinner med strikk og en leke i enden, lekemus og sprettballer er veldig populære, men også enkle ting som sammenkrøllet papir, ringer av dorull eller tovede ullballer er perfekte leker. 
 • Godbiter – ikke nødvendig, men kan være lurt å ha for å bygge litt tillit den første tiden. 
 • Børste (avhengig av kattens pels) 
 • Halsbånd – Selv om katten er ID-merket er det lurt at den har på seg halsbånd når den er ute, naboer og mannen i gata ser da at katten har en eier. Kjøp halsbånd som har sikkerhetslås som løses ut med litt kraft. Da vil låsen åpne seg dersom katten setter/henger seg fast og katten kommer seg løs. 

Når dere kommer hjem:
Vi anbefaler at du kjøper inn, monterer og bestemmer hvor katteutstyret skal stå før du drar for å hente kattungen din slik at alt er klart når dere kommer hjem. Dette gjør introduksjonen til nytt hjem enklere for kattungen. 

Det første du bør gjøre når du slipper kattungen ut av transportburet er å vise den kattedoen, så vet den akkurat hvor den skal gå for å finne den. Bilkjøring, flytting og helt nye omgivelser og mennesker byr på mange nye inntrykk for en kattunge, så du bør la den få et rom eller et mindre område av leiligheten/huset å bli trygg på først. Etter hvert som den finner seg til rette kan du åpne flere dører og la den få utforske hele det nye hjemmet sitt. Det er veldig individuelt hvordan kattungen reagerer på flytting. Noen faller fort til ro og blir husets herre etter en liten inspeksjonsrunde. Noen blir veldig rastløse, går rundt og mjauer, og lurer på hva det er som har skjedd. Andre springer rett til første og beste gjemmeplass og tilbringer de første dagene der. Kattungen kommer til å finne seg til rette, bare la den få tid til å tilpasse seg sine nye omgivelser.  

Gjemmer kattungen seg, ikke dra den frem igjen, dette kommer bare til å skremme den mer. Snakk med den så den blir vant til stemmen din. Lokk med godbiter eller leker og la den bli trygg på deg. Pinneleker med snor og kattetunneler er fine leker til de som er litt reserverte, da får de deg litt mer på avstand og det føles tryggere for dem. Hvis kattungen ikke vil komme frem flytter du mat-/vannskål og kattedo så de står i nærheten av gjemmeplassen og er lett tilgjengelige for kattungen. Noen ganger gjemmer de seg i flere dager, men kommer som oftest ut fra gjemmeplassen sin om natta når det er stille i huset for å spise, drikke og gå på do. 

Når du får en kattunge i hus er det lurt å tenke litt igjennom hvilke eventuelle faremomenter du har hjemme og gjøre noe med disse. Det er for eksempel veldig viktig å passe på at dolokket er nede til enhver tid, kattunger kan drukne i klosettskålen hvis de er uheldige å faller nedi. Pass på at snorer til persienner og lignende er trygt festet slik at kattungen ikke henger seg fast i dem. Tørkestativer utgjør også en viss fare siden kattunger kan finne på å klatre i disse, surre seg inn eller velte stativet og ende opp med å skade seg.

Den første tiden håper vi at du/dere setter av mye tid til å være hjemme med kattungen. Det er viktig at kattungen har stabile forhold og føler seg trygg. Kattunger trenger mye aktivisering i form av lek og dette hjelper også kattungen å bygge tillit til deg.  
Før man drar fra kattungen for første gang er det viktig å tenke over at den aldri i livet sitt har vært helt alene før. Derfor kan det være lurt å dra etter at du har lekt med den og gitt mat, for da kommer den forhåpentligvis til å sove rolig mens du er borte. 

Hvis du har barn er det viktig å forklare at katten må få være i fred når den spiser, er på do og når den sover. Dette er viktig for at katten skal finne seg til rette. Lær barna at katten ikke er et leketøy, men et levende følende vesen som skal behandles med respekt. Det kan også være lurt å lære barna om kattens kroppspråk, slik at de vet hva katten prøver å signalisere, om den ønsker oppmerksomhet og lek eller om den bare vil være i fred en stund. Det er også viktig å lære barna at de ikke skal løpe etter kattungen for å få tak i den, men at kattungen skal få komme til dem når den selv vil det. 

Hvis du har katt eller andre dyr fra før er det viktig å introdusere dem for den nye kattungen sakte og under oppsyn. Når man introduserer katter for hverandre blir det stort sett alltid litt fresing/knurring, dette kommer til å gå seg til når de blir kjent med hverandre. Noen ganger tar det bare timer, men enkelte ganger kan det ta litt lenger tid før de aksepterer hverandre. Ikke alle katter blir bestevenner, men de lærer seg å tolerere hverandre. Husk også å gi den gamle katten like mye og om ikke mer oppmerksomhet enn den nye så den ikke føler seg tilsidesatt.

Fôr:
Kattunger får kattungefôr frem til de er 12 måneder gamle. Dette er fordi kattunger har et større energibehov enn voksne katter fordi de fremdeles vokser og utvikler seg. 
Vi bruker tørrfôr fra veterinær og dyrebutikk, og vi anbefaler at du fortsetter med det. Dette er kvalitetsfôr og inneholder riktig mengde næring og livsviktige stoffer for kattungen din. I tillegg vil kattungen ha mindre avføring og avføring vil lukte mindre, den får finere pels og har det generelt bedre på et slikt fôr. Siden det inneholder mer næring vil kattungen også spise mindre av dette fôret enn den vil av vanlig butikkfôr. 
Den første tiden i nytt hjem er det mange nye inntrykk for kattungen og det kan derfor hende at den spiser lite i denne perioden. Dette er ikke farlig og går seg til etter hvert som kattungen slår seg til ro. 
Matskåla må ikke plasseres for nært kattedoen, da katter i likhet med oss ikke liker å spise på do. Vannskåla skal heller ikke plasseres for nært matskåla, siden katter instinktivt ikke drikker i nærheten av der de spiser. Plasser den gjerne i et annet rom.  
Husk at katten alltid må ha tilgang til rent vann! Tørrfôret bør også stå fremme hele tiden, siden katten er tilpasset til å spise mange små måltider i løpet av dagen. 

Uteliv:
Kattungen skal ideelt sett holdes inne til den er 1 år gammel fordi det er først ved denne alderen kattungens retningssans er ferdig utviklet. Første gang kattungen skal ut bør du være med den. La gjerne de første gangene bli korte turer. Synes du kattungen går for langt kan du gjerne ha litt favorittmat eller godbiter klart så du kan lokke den tilbake igjen. Det kan gå bra å slippe kattungen ut fra den er 8 måneder gammel, hvis den er kastrert/sterilisert og du er med den ut den første tiden.  
 
På vinterstid bør katten få være inne om natten og når du er på jobb. Katter er opprinnelig ørkendyr og tåler ikke kulde veldig godt selv om de har lang tykk pels. Kattens ører, poter og hale kan lett få frostskader, noe som er meget smertefullt for katten og selv voksne friske katter kan fryse i hjel ved temperaturer på rundt -10°C. 
 
Det er veldig viktig å passe på når du/dere åpner dører og å ikke ha vinduer åpne så kattungen smetter ut. Hvis kattungen klarer å lure seg ut av en dør eller et vindu, setter du ut kattedoen slik at den lukter hvor den hører hjemme. Den vil som oftest finne tilbake.  
Blir kattungen borte, lag savnet-annonse på dyrebar.no (her lages også en plakat du kan skrive ut og henge opp i nærområdet), etterlys kattungen på savnet-grupper på facebook og på lokale grupper(velforening, boligområde osv) og kontakt oss så vi også kan etterlyse den. 

Helse:
Katten trenger årlig helsekontroll og vaksine hos veterinær. Når du overtar katten får du med kattens helsebok hvor det står når den skal inn til neste vaksine/helsekontroll. Helsekontrollen er viktig for å avdekke helseproblemer og tannproblemer det ikke alltid er like lett for oss katteeiere å oppdage. Årlig vaksinering er viktig for at katten fremdeles skal være beskyttet mot noen av de vanligste infeksjonssykdommene hos katt; kattepest, katteinfluensa (Rhinotrakeitt og Calicivirus) og klamydiainfeksjon. 
Katten skal ha ormekur 2-4 ganger i året. Innvollsorm hos katt er veldig vanlig, og de fleste katter får det flere ganger i løpet av livet. Spesielt katter som er mye ute og jakter er utsatte. Derfor bør utekatter få ormekur hver tredje måned. Resept på ormekur får du hos veterinær og ormekur finnes både som tabletter, oralpasta og som en veske du drypper på huden i nakken på katten. Det kan også være lurt med en forsikring på katten som dekker veterinærutgifter ved sykdom og skade. 

Katten viser sjelden tydelige tegn på at den er syk eller har smerter. Jo bedre du kjenner katten din jo enklere er det å oppdage sykdom, skader eller annet ubehag. Et tidlig tegn på at noe kan være galt er om katten oppfører seg unormalt. Den kan blant annet bli aggressiv, mer kosete enn normalt, gjemme seg eller begynne å gå på do utenfor kassen sin. Ta kontakt med veterinær hvis du mistenker at det er noe i veien med katten din. 

Andre tegn som kan tyde på sykdom eller skade: 

 • Dårlig matlyst.
 • Drikker mer enn normalt.
 • Plutselig vekttap.
 • Stadig oppkast eller brekninger. 
 • Løs eller hard mage/forstoppelse.
 • Tisser ofte eller har problemer med å tisse.
 • Rennende øyne/nese.
 • Nysing, hosting eller tung pust.
 • Ustø eller rar gange, halthet.
 • Klør seg mer enn normalt, spesielt rundt ørene. Gjelder det ørene kan den også riste en del på hodet. 
 • Dårlig ånde som kommer plutselig eller blir verre enn tidligere.
 • Klumper i eller under huden, kjenn også etter små kuler i juret.
 • Kattens øyne ser annerledes ut. Virker ikke helt åpne fordi den hvite hinnen i øyekroken dekker en del av øynene. 

Oppdragelse:
Katten er et vesen med mye vilje og det kan ta tid å oppdra den. Oppdragelse med straff fungerer dårlig på katter, og du risikerer da å få en skvetten og usikker katt. Når katten gjør noe uønsket, som å hoppe opp på kjøkkenbenken, bør du heller løfte katten rolig ned mens du sier nei. Nøkkelen til oppdragelse av katter er tålmodighet. 

Sist, men ikke minst: Takk for at du adopterer en kattunge fra oss og lykke til med det nye familiemedlemmet!