Adoptere voksen katt

Å adoptere en voksen katt er en ekstra god gjerning, fordi de alltid havner bakerst i køen når søte, små kattunger ligger ute for adopsjon. Mange av de voksne kattene har ventet lenge på sitt for-alltid-hjem. 

Adopterer du en voksen katt har du en god pekepinn på hva slags personlighet og temperament katten har siden gemyttet er ferdig utviklet. Du vet om du får en katt som vil ligge i sofaen, senga og fanget hele tiden eller om du får en som trives best med kos bare nå og da. Den voksne katten klarer seg bedre alene når du er på jobb. Du finner som oftest blomster, planter og pyntegjenstander i samme tilstand når du kommer hjem som når du dro hjemmefra. En voksen katt blir ekstra knyttet til deg når du gir dem et trygt og godt liv, fordi de vet hva det vil si å lide ute! 

Alle voksne katter som omplasseres av oss er allerede kastrert, ID-merket med chip i nakken og øretatovering, vaksinert og ormekurbehandlet. Dette er utgifter du slipper å betale. Katten trenger imidlertid årlig helsekontroll/vaksine og ormekur 2-4 ganger i året så lenge den lever. Vaksinering hvert år opprettholder beskyttelsen vaksinen gir mot sykdommer og er viktig for at katten skal holde seg frisk. 

Her er en liste over nyttige ting du bør skaffe deg før du henter ditt nye familiemedlem: 

 • Matskål – gjerne en matskål uten for høye kanter, katter liker ikke at værhårene kommer borti kantene på matskåla når de spiser. 
 • Vannskål 
 • Fôr – kvalitetsfôr fra dyrlege eller dyrebutikk, vi forteller deg hvilket fôr katten er vant til fra før. Skal du bytte fôrtype bør du gjøre dette gradvis for å unngå at katten får dårlig mage/diaré. 
 • Kattedo – Velg gjerne en kattedo med tak for da slipper du (til en viss grad) at katten graver sand over kanten på doen. Skal du bruke trepellets må du kjøpe en kattedo som er beregnet for dette(for eksempel PeeWee), da utformingen på denne er litt annerledes enn en vanlig kattedo.  
 • Kattesand eller trepellets – her er det mange typer å velge mellom. Det mest lukteffektive innen kattesand er klumpesand, urin og avføring vil da danne en klump i sanden som enkelt kan plukkes ut med spade. Noen forslag: Klumpe – Plantasjen, Ever Clean – dyrebutikk, Canadian Litter – Felleskjøpet 
  Trepellets er også et utmerket alternativ. Trepellets absorberer fukt, nøytraliserer lukten av ammoniakk, støver ikke, er drøye i bruk og 100% biologisk nedbrytbare. De aller fleste katter kan vennes til å bruke en pelletsdo i stedet for do med kattesand, og mange av kattene våre er allerede vant med pelletsdo fra tiden i fosterhjem. 
  Her må du prøve deg frem og finne ut hva som passer best for deg og katten.
 • Kattesandspade 
 • Kattebur/transportbur 
 • Katteseng – trenger ikke kjøpes, katter syns pappesker eller kurver med pledd oppi også er helt perfekt! Det viktigste er at den har en egen plass hvor den kan ligge uforstyrret. Vær oppmerksom på at katten kan synes at en vaskemaskin med litt klær inni er en utmerket plass å sove, sjekk alltid inni før du setter den på.
 • Klorestolpe/kloremøbel – katter er avhengige av å få kvesset klørne sine og en eller flere klorestolper/møbler/brett sparer møblene dine for kloring. 
 • Leker – pinner med strikk og en leke i enden eller lekemus og sprettballer er veldig populære, men også enkle ting som sammenkrøllet papir, ringer av dorull eller tovede ullballer er perfekte leker. 
 • Godbiter 
 • Børste (avhengig av kattens pels) 
 • Halsbånd – Selv om katten er ID-merket er det lurt at den har på seg halsbånd når den er ute, naboer og mannen i gata ser da at katten har en eier. Kjøp halsbånd som har sikkerhetslås som løses ut med litt kraft. Da vil låsen åpne seg dersom katten setter/henger seg fast og katten kommer seg løs. 

Når dere kommer hjem:
Vi anbefaler at du kjøper inn, monterer og bestemmer hvor katteutstyret skal stå før du drar for å hente katten din slik at alt er klart når dere kommer hjem. Dette gjør introduksjonen til nytt hjem enklere for katten. 

Det første du bør gjøre når du slipper katten ut av transportburet er å vise den kattedoen, så vet den akkurat hvor den skal gå for å finne den. 

Bilkjøring, flytting og helt nye omgivelser og mennesker byr på mange nye inntrykk for en katt, så du bør la den få et rom eller et mindre område av leiligheten/huset å bli trygg på først. Etter hvert som den finner seg til rette kan du åpne flere dører og la den få utforske hele det nye hjemmet sitt. Det er veldig individuelt hvordan katten reagerer på flytting.

Noen faller fort til ro og blir husets herre etter en liten inspeksjonsrunde. Noen blir veldig rastløse, går rundt og mjauer, og lurer på hva det er som har skjedd. Andre springer rett til første og beste gjemmeplass og tilbringer de første dagene der. Katten kommer til å finne seg til rette, bare la den få tid til å tilpasse seg sine nye omgivelser. Gjemmer katten seg, ikke dra den frem, men snakk til den, lokk med godbiter eller leker og la den bli trygg på deg. 

Den første tiden håper vi at du setter av tid til å være sammen med katten og bli kjent med den. Selv om katten er voksen er den fremdeles leken og trenger aktivisering. Leking er også en utmerket måte å bygge tillit mellom dere. 

Når du får en katt i hus er det lurt å tenke litt igjennom hvilke eventuelle faremomenter du har hjemme og å gjøre noe med disse. Pass spesielt på at snorer til persienner og lignende er trygt festet slik at katten ikke henger seg fast i dem.  
 
Hvis du har barn er det viktig å forklare at katten må få være i fred når den spiser, er på do og når den sover. Dette er viktig for at katten skal finne seg til rette. Lær barna at katten ikke er et leketøy, men et levende følende vesen som skal behandles med respekt. Det kan også være lurt å lære barna om kattens kroppspråk, slik at de vet hva katten prøver å signalisere, om den ønsker oppmerksomhet og lek eller om den bare vil være i fred en stund. Det er også viktig å lære barna at de ikke skal løpe etter katten for å få tak i den, men at katten skal få komme til dem når den selv vil det. 

Hvis du har katt eller andre dyr fra før er det viktig å introdusere dem for den nye katten sakte og under oppsyn. Når man introduserer katter for hverandre blir det stort sett alltid litt fresing/knurring, dette kommer til å gå seg til når de blir kjent med hverandre. Noen ganger tar det bare timer, men enkelte ganger kan det ta litt lenger tid før de aksepterer hverandre. Ikke alle katter blir bestevenner, men de lærer seg å tolerere hverandre. 
Husk også å gi den gamle katten like mye og om ikke mer oppmerksomhet enn den nye så den ikke føler seg tilsidesatt. 

Fôr:
Vi bruker tørrfôr fra veterinær og dyrebutikk, og vi anbefaler at du fortsetter med det. Dette er kvalitetsfôr som inneholder riktig mengde næring og livsviktige stoffer for katten din. I tillegg vil katten ha mindre avføring og avføring vil lukte mindre, den får finere pels og har det generelt bedre på et slikt fôr. Siden det inneholder mer næring vil katten også spise mindre av dette fôret enn den vil av vanlig butikkfôr. 
Den første tiden i nytt hjem er det mange nye inntrykk for katten og det kan derfor hende at den spiser lite i denne perioden. Dette er ikke farlig og går seg til etter hvert som katten slår seg til ro. 
Matskåla bør ikke plasseres for nært kattedoen, da katter i likhet med oss ikke liker å spise på do. Vannskåla bør heller ikke plasseres for nært matskåla, siden katter instinktivt ikke drikker i nærheten av der de spiser. Plasser den gjerne i et annet rom.  
Husk at katten alltid må ha tilgang til rent vann! Tørrfôret bør også stå fremme hele tiden, siden katten er tilpasset til å spise mange små måltider i løpet av dagen.       

Uteliv:
Katten skal holdes inne de første fire ukene i sitt nye hjem. Dette er fordi den må lære deg/dere og de nye omgivelsene å kjenne. Katten må føle en tilknytning til sine eiere og sitt nye hjem for at den skal komme hjem igjen. Noen katter bør derfor holdes inne lenger hvis de bruker lang tid på å slå seg til ro. Første gang katten skal ut bør du være med den. La gjerne de første gangene bli korte turer. Synes du katten går for langt kan du gjerne ha litt favorittmat eller godbiter klare så du kan lokke den tilbake igjen.  
På vinterstid bør katten få være inne om natten og når du er på jobb. Katter er opprinnelig ørkendyr og tåler ikke kulde veldig godt selv om de har lang tykk pels. Kattens ører, poter og hale kan lett få frostskader, noe som er meget smertefullt for katten og selv voksne friske katter kan fryse i hjel ved temperaturer på rundt -10°C. 
 
Det er veldig viktig å passe på når du/dere åpner dører og å passe på at vinduer ikke står åpne så katten smetter ut den første tiden. Hvis katten klarer å lure seg ut av en dør eller et vindu, setter du ut kattedoen slik at den lukter hvor den hører hjemme. Den vil som oftest finne tilbake.  
Blir katten borte, lag savnet-annonse på dyrebar.no (her lages også en plakat du kan skrive ut og henge opp i nærområdet), etterlys katten på savnet-grupper på facebook og på lokale grupper(velforening, boligområde osv) og kontakt oss så kan vi også etterlyse katten.

Helse: 
Katten trenger årlig helsekontroll og vaksine hos veterinær. Når du overtar katten får du med kattens helsebok hvor det står når den skal inn til neste vaksine/helsekontroll. Helsekontrollen er viktig for å avdekke helseproblemer og tannproblemer det ikke alltid er like lett for oss katteeiere å oppdage. Årlig vaksinering er viktig for at katten fremdeles skal være beskyttet mot noen av de vanligste infeksjonssykdommene hos katt; kattepest, katteinfluensa (Rhinotrakeitt og Calicivirus) og klamydiainfeksjon. 
Katten skal ha ormekur 2-4 ganger i året. Innvollsorm hos katt er veldig vanlig, og de fleste katter får det flere ganger i løpet av livet. Spesielt katter som er mye ute og jakter er utsatte. Derfor bør utekatter få ormekur hver tredje måned. Resept på ormekur får du hos veterinær og ormekur finnes både som tabletter, oralpasta og som en veske du drypper på huden i nakken på katten. 
Det kan også være lurt med en forsikring på katten som dekker veterinærutgifter ved sykdom og skade. 

Katten viser sjelden tydelige tegn på at den er syk eller har smerter. Jo bedre du kjenner katten din jo enklere er det å oppdage sykdom, skader eller annet ubehag. Et tidlig tegn på at noe kan være galt er om katten oppfører seg unormalt. Den kan blant annet bli aggressiv, mer kosete enn normalt, gjemme seg eller begynne å gå på do utenfor kassen sin. Ta kontakt med veterinær hvis du mistenker at det er noe i veien med katten din. 

Andre tegn som kan tyde på sykdom eller skade: 

 • Dårlig matlyst.
 • Drikker mer enn normalt.
 • Plutselig vekttap.
 • Stadig oppkast eller brekninger. 
 • Løs eller hard mage/forstoppelse.
 • Tisser ofte eller har problemer med å tisse.
 • Rennende øyne/nese.
 • Nysing, hosting eller tung pust.
 • Ustø eller rar gange, halthet.
 • Klør seg mer enn normalt, spesielt rundt ørene. Gjelder det ørene kan den også riste en del på hodet. 
 • Dårlig ånde som kommer plutselig eller blir verre enn tidligere.
 • Klumper i eller under huden, kjenn også etter små kuler i juret.
 • Kattens øyne ser annerledes ut. Virker ikke helt åpne fordi den hvite hinnen i øyekroken dekker en del av øynene. 

Oppdragelse:
Katten er et vesen med mye vilje og det kan ta tid å oppdra den. Oppdragelse med straff fungerer dårlig på katter, og du risikerer da å få en skvetten og usikker katt. Når katten gjør noe uønsket, som å hoppe opp på kjøkkenbenken, bør du heller løfte katten rolig ned mens du sier nei. Nøkkelen til oppdragelse av katter er tålmodighet.   

Sist, men ikke minst: Takk for at du adopterer en katt fra oss og lykke til med det nye familiemedlemmet!