Bare en katt

Hva tenker du når du ser på bildet? Jeg tenker at det eneste som er gratis er kattungen. Tomflasken får du kr. 1,- for, plastposen koster kr 1,- men kattungen er gratis. Det betyr at om vi skal sette et beløp på hva vi anser som kattungens liv er verdt så er den faktisk verdiløs. 0,- kroner. Ingenting er dens liv verdt. Har du tenkt på det når du ser kattunger gis bort? Verdiløse. Har du tenkt på det når du henter deg en gratis kattunge at du da bekrefter at den er verdiløs? At man er med og opprettholder produksjonen? At terskelen for å ta imot noe som er gratis er veldig lav for mange?

Champis heter han forøvrig. Han ble funnet alene. Han har vært hos oss siden i fjor sommer. Han er fortsatt dårlig i magen. Han holdt til ved en utedo. Han veide 731 gram. Han bestod stort sett av innvollsorm og pels. Alle beinene kunne kjennes gjennom pelsen. Han hadde søsken, men vi greide ikke å finne de. Det viste seg at mor var observert med flere unger. På vandring vekk fra fare og på evig leting etter mat og ly for ungene sine falt de fra èn etter èn. Vi prøvde i flere uker. Vi hadde folk som holdt øye og la ut mat. Men vi så aldri resten av famiien igjen. 

Livshistorien til Champis er dessverre vanlig. Kattemor som går med ungene på rad og rekke bak seg. Slikt som folk går og ser på hver vår og sommer. Så søtt å se på. Først fire unger. Etter en stund er det tre. Så er det bare to og til slutt ser man ikke kattemor mer. Alle ungene er døde igjen. Så ser man henne på nytt. Nå med fire nye unger. Noen synes det er veldig gøy og setter navn på henne. ”Svarthora” ble en kattemor kalt på bygda et sted. Til felles latter og hån fra bygdefolket. Hun var jo med alle hannkattene i mils omkrets. Makan til hunnkatt. Ikke rart hun hadde unger hele tiden!

En hunnkatt som dukket opp et sted. De var jo snill og gav henne mat. Vaksine og markkur er jo noe man ikke vurderer en gang. Det er jo ikke deres katt. Kastrering er helt uaktuelt. Det er da måte på hva man skal kaste bort pengene nå. Dessuten er det ikke deres katt. Så kommer første kattekull, deretter et nytt og et tredje. Kattungene avlives etter hvert. Så slutter hun å komme. Det er fordi hun vet at du avliver ungene hennes. Hun bor heller alene ute med ungene uten regelmessig tilgang på mat. Bare fordi du avliver ungene hennes. Etter et par måneder er hun så utslitt at hun kommer hjem til slutt. Ungene har dødd underveis. Sult, skader, sykdom og andre dyr har tatt livet av de alle. Så blir hun drektig på nytt. Det fortsetter slik til hun ikke greier med. Å gå drektig med kattekull forløpende tærer på kroppen. Kroppen bruker til slutt opp muskelmassen for å kunne produsere nok mat til ungene. Om igjen og om igjen. Til slutt dør kattemor også. Hun greier ikke å spise seg opp igjen mellom kullene. Hun blir smittet av sykdommer under paring og slossing. Det er da sykdommene spres. I tillegg har hun masse innvollsorm, fordi hun aldri har blitt behandlet for det. Hun blir ikke så mange år, ingen ukastret hunnkatt blir det. Innvollsormen er med å bryte ned kroppen innvendig og gir blodig diarè. Bendelorm og spolorm kastes opp. Store baller som kveiler seg på bakken etter at hun brekker seg. Dette er hva som lever inne i henne, mens hun desperat prøver å holde liv i seg og ungene. 

Du var jo bare snill med henne. Hun fikk jo mat av deg. 

Hvis det er slik ditt kattehold er, så anbefaler vi at du ikke har katt lenger. Dette er ikke et verdig liv for et familiedyr. Det er ikke slik vi har familiedyr i 2018. Om du ikke vil bruke penger på dyret så ikke skaff deg det.

PS! Hvis du kjenner igjen ”Svarthora” fra dette så ta kontakt så skal vi hente henne. Den tiden hun har igjen, kan hun få et verdig liv gjennom oss.

Dette er dessverre hverdagen for utrolig mange katter i Norge i dag.. Det er titusenvis av katter som aldri får et hjem. Hvert år! Det vil det bli titusenvis i år også som mangle et hjem når neste vinter kommer. 

Hjelp oss å hjelpe. Vær så snill og kastrer, vaksiner og id-merk katten din! Vil du gi en katt en ny mulighet er du velkommen til å ta kontakt. Det er mange som venter.

Kommentar fra oss i DNNT: Adresseavisen tok inn dette innlegget fra oss under Meninger i fjor vår. Vi gjengir det på nytt i sin helhet siden det fortsatt er like aktuelt. https://www.adressa.no/meninger/ordetfritt/2018/04/13/Hvis-det-er-slik-katteholdet-ditt-er-så-bør-du-ikke-ha-katt-16477672.ece

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *