Brakkesyke?

Brakkesyke og lei av å være isolert?
Kjeder du deg?
Lei av å være «alene»?
Lurer du på hvor lenge dette skal vare?

Dette er til ettertanke i disse coronatider.

Kaninene er de som lider i det stille. De kan ikke bjeffe for å si de føler seg ensom slik som hunder. De kan ikke stikke av og gå på dørene til naboer for mat og kos som katter kan. De lider lydløst i et bur. Kaninen er det mest misforståtte familiedyret. Burene er så små at de får skjelettskader fordi de ikke kan utøve naturlig adferd. De feilernæres og tennene vokser så de til slutt ikke får til å spise og sulter ihjel. De greier ikke å hoppe med en takhøyde 50 cm og de greier ikke å strekke ut bakbeina i et hopp når buret knapt er en meter. De skal heller ikke være alene. De fleste går til anskaffelse fordi kaninunger er søte. Noen unger glemmer av at de har de. De settes igjen i større bur ute på plena uten noen sosial omgang. De settes igjen i en carport til oppbevaring. Hvis du vet om slike dyrehold ber vi deg varsle Mattilsynet som har et eget system for bekymringsmeldinger. Hvis du har et barn som har kanin på dette viset så husk at barn under 16 år ikke kan være eneansvarlig for dyr. Uansett hva dere ble enige om på forhånd. Dyrevelferdsloven §6 Kompetanse og ansvar: Foresatt skal ikke la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr.»

Så tilbake til brakkesyken. Se for deg den, helt alene, du vil aldri møte et mennekse igjen, ingen digitale enheter og du kan ikke bevege deg naturlig. Du kan ikke en gang stå oppreist! Resten av livet. Det er på tide at vi viser #respektforindividet og ordner opp i slike forhold. Har du en enslig kanin? Les veilederen under for å oppdatere deg. Bygg en ordendlig innhenging og skaff en kaninvenn. Sørg for riktig ernæring og aktiviteter. Gi den et godt liv. Om ungen ikke er interessert lenger så finn et nytt hjem til den. Ikke la den ha det slik resten av livet. Det er ditt ansvar, ikke poden.

Til deg som ønsker å skaffe kanin. Les deg opp og se om dette kan være noe for dere. Har dere plass, tid og interesse så lag et eldorado for kaninene. Dyrebeskyttelsen Norge sine lokalavdelinger har veldig mange kaniner til omplassering. Gi de en ny mulighet! 

Les også Den store kaninboka av Marit Emilie Buset. Den finner du på kaninboka.no 

Her er Mattilsynet veileder i hold av kanin:

https://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/gjeldende_regelverk/veiledere/veileder_om_hold_av_kanin.37039/binary/Veileder%20om%20hold%20av%20kanin?fbclid=IwAR3NoKGDaojx0zM5pyGWexVzyrRoXIfV1ECk-NqIjMVANWv8RjMoxJnza2A

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *