Du må gjøre mer enn å mate

Vi ønsker å dele noen historier om eierløse katter for å vise hvorfor det er så viktig å vaksinere, id-merke og kastrere de. Sammenhengen mellom dette, gratis kattunger, eierløshet og hvorfor det er så viktig å gjøre mer enn å mate når du finner noen du tror er eierløs. Dyrene det handler om har vi hatt inne i løpet av de siste årene.

Historie to er om Bono. Den handler om at man må gjøre mer enn bare å mate katter som ser ut til å være eierløse.

Vi fikk forespørsel om vi kunne hjelpe en katt som gikk rundt i et nabolag. Det ble etterlyst etter eier, men det hastet litt for han så ikke bra ut. Den var vant med å få mat på dette tidspunktet så han gikk raskt i fellen. Han var rask til å gjemme seg når ham kom innendørs. Han hadde tilgang på dokasse, mat, vann og fikk være i fred det første døgnet. Vi kontaktet veterinær og avtalte time. Han fikk navnet Bono.

Han var langhåret og pelsen hans var sammenfiltret. Det var knallharde flak av pels som stod rett til værs og beveget seg ut fra kroppen når han gikk. Under disse var det naken hud. Han var egentlig pelsløs på store deler av kroppen. Han hadde englevinger. Vi kunne løfte opp flakene fra hoftene. De satt så vidt fast øverst på ryggraden. Han må ha gått slik svært lenge. Han var takknemlig for å få mat og tålte så vidt at vi tok forsiktig på han når han fikk mat Alt virket så lovende med Bono. Vi var glade for at han skulle slippe å gå ute til vinteren.

Vi trodde vi skulle få til å hjelpe han, endelig skulle han få en familie og et hjem. Fra en dag til neste endret han adferd og ble svært aggressiv uten synlig grunn. Han gikk bokstavelig til angrep når vi kom inn i rommet. Noen ganger virker som de «fryser» når de kommer inn og etter noen dager så forandrer de seg totalt. Vi forsøkte i noen dager men det ble for risikabelt.

Turen til veterinær viste at han var i enda dårlige forfatning enn det vi allerede hadde sett. Halsen og brystet var uten pels og hadde stygge skader. Vi måtte la han slippe flere lidelser. Det sørgelige med hele historien med Bono er at det viste seg at han var blitt fast matet, men det var ikke «deres katt». Han var blitt matet i fem år!

Dette er hentet fra Mattilsynets nettsider om eierløse og forvillede katter: «Hvis du gir en katt mat og omsorg, og den blir avhengig av deg, kan du juridisk sett bli oppfattet som eier av katten. Det betyr at hvis du begynner å mate én eller flere katter, og det utvikler seg til at katten oppholder seg i nærheten og forventer å bli fôret og oppfatter deg som omsorgsperson, har du etter dyrevelferdsloven tatt på deg ansvaret for disse kattene. Hvis du påtar deg et slikt ansvar, betyr det at du har ansvaret også for fôring, stell, helsehjelp og annen oppfølging av katten, og også eventuelle ungekull. Du har plikt til å kontakte veterinær hvis katten blir syk eller skadet. Når du påtar deg ansvaret for en katt, har du plikt til å begrense antallet kattunger den får.» Det er altså ingen tvil om at du har ansvar utover det å mate.

Vi mener det er riktig å mate om du ser katter mangler mat og lider. Men du må gjøre mer enn det. Om du ikke skal ta den inn som en del av familien så sørg for at den blir gitt en mulighet for et verdig liv et annet sted! Om du trenger hjelp, råd eller veiledning så ta kontakt med oss. Vær klar over at om du mater uten å gjøre mer enn det så forblir katten eierløs resten av livet. Den vil ikke finne tilbake til familien sin, den vil ikke bli kastrert. Den vil få kattunger etter seg, den vil sloss og få skader hele livet fordi den er ukastrert og den vil få sykdommer og spre sykdommer fordi den ikke er vaksinert. Ta ansvar og finn en løsning for katten. #allefortjenerethjem

Om du har spørsmål så ta kontakt med oss på melding på Facebook eller send epost til vakt@dnnt.no

Om du vil støtte vårt arbeid for dyrene så har vi Vipps 86326 og om du vil gi din grasrotandel så send en sms med teksten «Grasrotandelen 993151947» til 60000.