Har du funnet et dyr?

Se om det er noen som savner dyret på Dyrebar sin nettside. Liste over savnede dyr i Trøndelag finner du HER.

hjemmloskatt4

Hva gjør du hvis du ikke finner den på Dyrebar?

En katt som vandrer gatelangs er ikke nødvendigvis hjemløs eller gått seg vill, men det er viktig å følge med dersom du ser tegn til at katten blir tynnere, pelsen blir matt og den generelle helsetilstanden ser ut til å forverres.

Dersom du har funnet en katt som du tror er bortkommen, ta den med deg i sikkerhet, uten å utsette deg selv for fare. Ikke jag den, det tar bare noen sekunder for en katt å bli påkjørt av en bil. Se etter telefonnummer/navn på halsbånd eller øremerking, og ta en telefonsamtale eller to, så kan du bli vitne til en lykkelig gjenforening!

Hvis katten er øremerket, kan det være forskjellige måter å finne eier på. Om katten bare har ett eller to tegn på øret (f eks M, ID eller 10), betyr dette at katten er chip-merket.
(NB: Ikke alle dyrleger merker øret etter injisering av chip-merke.)

Ta katten med til dyrlege for å sjekke om den har chip, det er gratis å sjekke dette hos alle dyrleger.

Hvis merket består av flere tegn, og begynner på en bokstav, kan du finne eieren på nettsiden katteid.no. Hvis merket bare består av tall, kan du finne eieren ved å taste inn tallene på nettsiden til  Dyreidentitet.

Et øremerke kan ofte være vanskelig å tyde. Lys gjerne baksiden av øret med lommelykt for å se skriften tydeligere. Om den har et lengre nummer i øret som er utydelig, kan man ta litt matolje og smøre en dråpe forsiktig over nummeret. Da kan det bli lettere å se.


Finner du ingen form for ID-merking på katten er det fortsatt mulig å få en lykkelig slutt:

  • Heng opp plakater i distriktet (på butikker, kjøpesenter, stolper, osv.), og legg gjerne plakater også i postkasser. Når du tror du har hengt opp plakater i stor nok omkrets, ta noen kilometer til! Katter kan bevege seg lenger og raskere enn du tror! Beskriv katten så godt som mulig, og plakater med bilder og farger tiltrekker seg langt større oppmerksomhet enn de uten.
  • Følg også med for å se om andre har hengt opp savnet-plakater for katten du har funnet.
  • Sett inn annonse i lokalavisen.
  • Sett inn annonser på internett, mange tilbyr gratis annonseplass. Se www.nettkatten.no, www.dyrenett.no, www.savnet.no, www.dyrebar.no, etc.
  • Sjekk med den lokale Dyrebeskyttelsen og lokale veterinærer om de har fått inn en savnetmelding på katten du har funnet.
  • Bruker du facebook, finnes det grupper og sider der du kan legge ut bilder av katten. www.dyrebar.no har også en facebookside.
  • Ta kontakt med politiet og spør om de har fått inn noen meldinger om dyr som er savnet.

Ikke gi opp etter få dager, mange katter er gjenforent med hell etter lang tid!

  •     Du kan også ta kontakt med Dyrebeskyttelsen lokalt for hjelp. Mange av disse organisasjonene har også fått inn meldinger om katter som er savnet, så det kan jo hende at katten også kommer tilbake til sin eier. De kan også dele bilde og tekst av katten på hjemmeside eller facebook, og på det viset nå ut til et større publikum. Vær klar over at de aller fleste organisasjoner kun arbeider på frivillig basis, da vi i Norge ikke har noen kommune- eller statsstøtte for slikt arbeid. Dette betyr at det kan være ventelister hos de forskjellige organisasjonene, om katten må tas inn. Dersom det er venteliste ved din lokale organisasjon, spør da om hva du kan gjøre for katten frem til de kan ta den imot! Det beste er om du kan fungere som et fosterhjem frem til det blir ledig plass. Dersom du selv ønsker å beholde katten, må du jo SELVFØLGELIG spørre eier dersom denne er identifisert. De fleste organisasjoner kan reservere katten til deg, dersom ingen eier melder seg innen en viss tid.

Til syvende og sist: En bortkommen, redd katt er avhengig av deg! Gjør for denne katten det du ville ønske at andre skulle gjort hvis det var din katt!