Se om det er noen som har funnet dyret ditt på Dyrebar sin nettside. Liste over dyr som er funnet i Trøndelag finner du HER.


Utekatter går til vanlig fritt over alt, derfor er det umulig for folk å vite at akkurat din katt er kommet bort hjemmefra. Derfor er det viktig at du gir beskjed.

Snakk med naboer, og gå runder i nabolaget, gjerne om kvelden når det er mindre lyder ute. Hvis katten pleier å reagere på matlyder (for eksempel at du kakker en gaffel på matskålen eller rister med foret i matskåla), kan det være lurt å ha dette med og lage disse lydene, ettersom katter har god hørsel. Titt rundt i kjellerboder og garasjer, og hør etter mjauing. Katten kan ha blitt innestengt.


Ting du kan gjøre:

Spør naboene. Kanskje katten har gått inn i en garasje eller kjeller og blitt stengt inne?

Gå runder i nabolaget, gjerne om kvelden når det er mindre lyder ute. Hvis katten pleier å reagere på matlyder (for eksempel at du rister med tørrforet i matskåla), kan det være lurt å ha dette med seg og lage disse lydene, ettersom katter har veldig god hørsel.

Legge lapper i postkassene i nabolaget, hvor du informerer dem om at katten din er savnet, og at du gjerne vil at de skal holde utkikk etter den.

Heng opp plakater i nabolaget med bilde og beskrivelse av katten. Skriv også når katten forsvant og hvor den forsvant fra. Dette kan du få skrevet ut fra Dyrebar.no.

Gå inn på Dyrebar.no og registrer katten som savnet. Hver annonse får laget en tilhørende plakat, som man lett kan skrive ut og henge opp. Du kan også registrere katten som savnet på Nettkatten.no

Kontakt veterinærklinikker og spør om de har fått inn skadede eller påkjørte katter. Dette er spesielt viktig hvis katten ikke er ID-merket.

Ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller lignende organisasjoner der du bor. Vær obs på at disse er frivillige organisasjoner med varierende åpningstider. De kan hjelpe deg, ved å dele savnet-annonsen din på hjemmeside og/eller facebook.

Du kan med fordel sende inn annonse til lokalavisen. Mange steder er dette gratis, som hos eksempel Trønder-Avisa.

Dersom katten din ikke er ID-merket, kan det være en idé å kontakte lokale veterinærklinikker. Hvis de får inn en umerket hardt skadet katt er det vanskelig for dem å finne eieren. Du kan for eksempel sende dem en lenke til savnet-annonsen din på e-post, slik at de vet at denne katten er savnet.

Sørg for at katten din er ID-merket og kastrert, før den slipper ut. Da er sjansen for at du får den hjem igjen mye større.


Ikke gi opp!

Det kan ta lang tid fra katten din blir borte og til noen finner og tar ansvaret for den. Mange katter går i månedsvis og blir matet litt her og der, før noen tar dem inn.

Ikke alle er like flinke til å beskrive alder og kjønn på kattene de finner. En kastrert hannkatt kan oppfattes som en hunnkatt. En liten hunnkatt kan oppfattes som en kattunge. Mørkebrun kan oppfattes som svart osv. Tenk på dette når du leser funnet-annonser. Det er også bedre å ringe på en annonse for mye enn en for lite.


Vanlige årsaker til at katten blir borte:

Katten var for ung da den ble sluppet ut på egen hånd. Kattunger har ikke utviklet tilstrekkelig orienteringsevne til å kunne finne hjem hvis den går et stykke fra huset.

Katten var ukjent i området da den ble sluppet ut. En voksen katt som blir flyttet til et nytt sted, trenger tid til å orientere seg. Flytter den sammen med familien, vil den vanligvis holde seg nær huset og utforske omgivelsene gradvis. Men blir den skremt av noe og springer for langt, vil den ikke klare å finne tilbake.

Katten var i feriehjem eller var omplassert og har blitt sluppet ut for tidlig. En katt som omplasseres føler ikke tilknytning til de nye eierne før det har gått en tid. Den vil derfor gå sin vei hvis den blir sluppet ut alene. Ofte forsøker den å finne sitt tidligere hjem, men lykkes sjelden.

Katten ble sluppet ut ukastrert. Katter som ikke er kastrert, følger kjønnsdriften og kan gå veldig langt for å finne en partner. Ofte er det ukastrerte hanner på rundt 1 år som blir savnet. Men også hunkatter vil gå langt for å finne en passende hann. De finner som oftest ikke hjem igjen.

Katten ble overlatt til seg selv da eieren reiste bort. Mange mennesker tror at katten kan klare seg på egen hånd en ukes tid – i hvert fall hvis naboen setter ut mat til den. Men veldig ofte er katten forsvunnet når eieren kommer tilbake fra ferie. Man undervurderer nok kattens tilknytning til menneskene den bor sammen med. Katten kan ikke vite at eierne kommer tilbake. Kanskje forsøkte den å lete etter dem da den gikk sin vei.

Katten følte seg fordrevet fra hjemmet sitt. Flytter det inn en ny katt, en hund eller et nytt menneske, kan katten føle seg skremt eller uønsket. I slike situasjoner er det viktig å gi katten mye oppmerksomhet og kjærlighet, slik at den kjenner at den har samme plass som før i familien. En 13 år gammel hunnkatt forsvant hjemmefra da eieren kastet henne ut fordi hun hadde kloret hunden til venner som var på besøk. Det var midtvinters og katten var vant med å få mat og varme i et godt hjem. Hun hadde aldri tidligere vært borte. Katten ble funnet to uker senere av en familie som bare bodde en kilometer fra kattens hjem. Da var hun utmagret og nesten døende. Møte med hunden, kombinert med eierens sinne og avvisning, må ha gitt henne et så alvorlig sjokk at hun ikke våget seg hjem igjen. Heldigvis hadde eieren satt opp savnet-plakater i nabolaget, så denne historien endte godt.

Innekatt hoppet ut av vindu eller fra veranda. Katter som aldri har vært ute, er nesten sjanseløse når de faller/hopper ned fra verandaen. Trafikk og andre ukjente inntrykk, vil gjøre katten vettskremt. Den vil gjemme seg eller kanskje springer den i panikk. Ofte har den skader etter fallet. Derfor er det veldig viktig å sikre utganger og vinduer.


Mange katter blir hjemløse fordi eierne ikke vil ha dem lenger. Noen eiere lar katten sin bli igjen når de flytter og andre kjører katten til et ukjent område og lar den bli igjen der.