Gratis kattunger – et dyrevelferdsproblem!

Hva er problemet? Summen? Ja og nei. Hva er da problemet?
– Den verdien vi tillegger noe er nært knyttet til vår forpliktelse til den. Forpliktelsen overfor en kattunge vil derfor være høyere om det er betalt for den.
– Gratis kattunger er ikke behandlet mot innvollsorm. Ingen bruker penger på det for så å gi de bort gratis.
– Gratis kattunger er ikke vaksinerte. Ingen gir de bort gratis etter vaksine.
– Terskelen for å ta i mot noe som er gratis er veldig lav for noen og det er lite gjennomtenkt hva det innebærer å bli eier av et familiedyr.
– En som tar i mot gratis kattunge vil sannsyligvis ikke vaksinere og kastrere den.
– At kattungene er gratis sier noe om hvor lav status den har hos eier.
– Når du gir bort kattunger vil du sannsynligvis ikke komme med krav om kastrering siden du selv ikke har kastrert din egen.
– Gir du bort kattunger gratis er du med på å underbygge oppfatningen om at de er verdiløse.
– Hvis du tar imot kattunger gratis er det større sansynlighet for at de er tatt fra mor for tidlig og/eller at de er lite sosialiserte med mennesker.
– Ved å ta imot en gratis kattunge er man med på å oppretteholde produksjonen, og det fødes allerede flere kattunger enn man får hjem til hvert år.
– Ved å ta imot en gratis kattunge er man med på å bekrefte at de er verdiløse og statusen deres vil aldri endres.
– Når man lar det bli født kattunger vil disse ta opp plassen til kattunger som allerede venter på et hjem hos en frivillig organisasjon.
– Kattungene dine har større sjanse til å få en ansvarlig eier om du tar betaling for dem.
– Hvis du tar betaling for kattungene kan man på forhånd gi kattungene ormekur, vaksine og helsesjekk. Og man gjør samfunnet og kattene en tjeneste ved å finne seriøse eiere.
– Gratis kattunger blir brukt til formål vi ikke vil nevne her.
– Synes du alt dette er ”helt bak mål”?

Da vet du hvorfor titusenvis av kattunger dør ute hvert eneste år og aldri får et hjem. Det skjer når vannet fryser ute og kulda kommer og mattilgangen blir mindre. Vi er innendørs og fyrer i peisen. De dør langsomt gjennom vinteren av kulde, sult og sykdommer. De som overlever vil produsere nye når våren kommer. De fleste overlever ikke.

Vårt råd er:
Alle kattunger som leveres bør ha fått ormekurer, vaksine og helsesjekk med bekreftelse fra veterinær. Prisen på kattungen settes til hva dette koster, og man avtaler kastrering og ID-merking når den er gammel nok. Krev bekreftelse på at det er utført.
”Flaut” å ta betaling for kattungen? Be de overføre noen kroner til en frivillig organisasjon som jobber med praktisk arbeid for dyrene.

Og du? Ja, du må kastrere din egen katt også.

Denne artikkelen la vi ut første gang i fjor vår. Det er lenge igjen til det blir noen bedring så vi legger den ut på nytt.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *