Ny katt i familien

Når en person eller en familie bestemmer seg for at de ønsker å la en katt komme inn i familien er det mange ting man må vurdere.

En katt kan leve i opptil 20 år, det er det viktig å huske på og ta hensyn til.

En katt klarer seg ikke selv, den trenger at man har tid til den. Den trenger pleie, omsorg og ikke minst oppmerksomhet. Den trenger ganske mye av din tid hver dag.

Veiledning om hold av katt fra Mattilsynet (PDF)

Første dag i nytt hjem

På ganske kort tid skal den lære å kjenne alle de normale lydene og aktivitetene i huset. Det er en bratt læringskurve den skal gjennom.

La den komme til gjestene dine, ikke press den, så vil den bli tillitsfull og sosial. Katter liker ikke å presses til noe.

Hvis du har andre kjæledyr, så gi dem tid til å lære det nye medlemmet av familien å kjenne – under nøye oppsyn.

Du kan også ha noen enkle leketøy klar til din nye katt når du kommer hjem med den. Katter er lekne av natur og setter pris på leketøy. På den måten hjelper du den også med å finne seg til rette i sine nye omgivelser.

Oppdragelse

Det er lurt å ha få regler. Ordtaket at man skal velge sine kamper med omhu, passer veldig godt til katten. Katten er nysgjerrige av natur og vil gjerne undersøke alt. Den kan finne på å hoppe opp på det meste.

I all oppdragelse av katten er tålmodighet nøkkelordet. Katten er standhaftig og har en sterk vilje. Det hjelper lite å trampe i gulvet, rope eller klappe i hendene, katten lærer seg fort å overse det. Straff virker også dårlig på katten, det er større sjanse for at den blir nervøs og redd av straff.

Fjern katten rolig fra fristelsen med et bestemt «nei» og gjenta det konsekvent hver gang den oppsøker det som ikke er lov.

Katten trives i høyden der de kan ha oversikt over det som skjer, noe som gjør at den gjerne hopper opp på benker og bord, der man helst ikke vil at de skal være.

Om katten gjentatte ganger hopper opp på benk/bord selv om den vet det ikke er lov, kan det være at den føler den trenger en utsiktsplass der. Da kan det hjelpe å gi katten et alternativ til benken/bordet, som er i samme høyde som benken/bordet. Katten lærer fort at den ikke blir jagd vekk fra alternativet og vil fort lære å foretrekke det istedet for benk/bord.

Helse

Om man skaffer en kattunge, vil denne trenge sterilisering/kastrering når den nærmer seg kjønnsmoden alder, vanligvis når den er rundt 6 måneder.

Den vil også trenge en grunnvaksine, som består av to vaksiner som gis med 4 ukers mellomrom, deretter trenger den 1 vaksine i året. Det er også lurt å vurdere om katten skal ID-merkes med chip. Skaffer man en kattunge gjennom dyrebeskyttelsen har den fått første del av grunnvaksina og er allerede ID-merket.

Voksne katter bør også kastreres/steriliseres før de får slippe ut. De trenger vaksinering årlig og man må vurdere om katten skal ID-merkes.

Skaffer man en voksen katt gjennom dyrebeskyttelsen er den allerede kastrert/sterilisert, vaksinert og ID-merket.

2-4 ganger årlig bør katten få ormekur.Katten vil også trenge nødvendig veterinærbehandling ved sykdom og skade, dette kan koste mye. Det lønner seg derfor å enten ha en «kattekonto» der man setter inn penger slik at man har en buffer, eller at man forsikrer katten gjennom et forsikringsselskap. Hør med forsikringsselskapet ditt om de tilbyr kjæledyrforsikring.

2-4 ganger årlig bør katten få ormekur.

Utstyr

Katten er helt avhengig av å kvesse klørne, og det kan den gjøre ved å klore på møblene dine. Et klorebrett som katten kan klore på redder møblene fra å bli oppklort. Husk at dette er et av kattens urinstinkter, så ikke kjeft på katten dersom uhellet er ute, men plassér katten ved klorebrettet og skrap med neglene dine på klorebrettet slik at katten lærer å bruke det.

Du kan få kjøpt sprayflaske med noe som heter «catnip» eller «kattemynte» på de fleste dyrebutikker som du kan spraye på klorebrettet slik at katten blir fristet til å bruke det.

Katten bør ha tilgang til et toalett inne. Utformingen er opp til deg, enten du vil ha åpen løsning som da er en kasse med kattesand i, eller den mer avanserte varianten med tak og luke, som vil forhindre mye av lukten fra kassa.

Av kattesand finnes det mange varianter å velge mellom. Det mest lukteffektive må vel sies å være klumpesand, en sandvariant som klumper seg

når den tilsettes fuktighet og som gjør at avføring og urin kan plukkes ut med spade, og resten av sanden ligger igjen like fin. Det mest effektive av denne varianten fåes kjøpt i dyrebutikk, Felleskjøpet har også en klumpesand som klumper bra, men den støver ganske mye.
Man kan også få kjøpt vanlig sand som da altså ikke har denne klumpe effekten, hvilket gjør at all sanden ofte må byttes ut, istedet for å kun fylle på slik man gjør med klumpesand. Fordelen med denne er at den er ufarlig for helt små kattunger som kanskje vil prøvesmake på sanden. Anbefales til kattunger under 12 uker. Resten får bli en smakssak. Det finnes både perler, pellets og andre varianter, man må bare prøve ut til man finner det som fungerer best for deg og din katt.

Leker er jo noe en katt gjerne vil ha. En stor «hit» er skoesker, sammenkrølla aluminiumsfolie eller papir, en sprettball eller rett og slett bare tomme tørkeruller. Men man kan selvsagt også kjøpe fargerike og litt mer kreative leker i dyrebutikken. Det morsomste for katten er uansett å leke med deg eller en kattekompis.

Snorer er farlige. Katten kan spise den, og da risikerer man at snoren vil snurpe sammen tarmene og i verste fall vil katten lide en smertefull død. Leker som henger i snorer, kan katten fort få tvinnet rundt hals, poter eller hale. Det har vært mange episoder der katten har blitt kvalt av snorer som har kommet rundt halsen deres. Mange klatrestativ selges med leker som henger i snorer, vi anbefaler at snorene fjernes og at katten får leke med leken uten at den er festet til noe.

Vær også oppmerksom på gardinsnorer.

Foring

Vi anbefaler at du kjøper tørrfór fra dyrebutikk eller fra dyrlegen. Det inneholder riktig mengde næring og livsviktige stoffer, og det er billigere i

lengden når du kjøper store sekker. Det lukter mindre av avføringen og de har mindre avføring, de får finere pels, og de har det generelt bedre.

Vanlig butikkmat er feil sammensatt ernæringsmessig og kan føre til matt pels, røyting, dårlige tenner og masse unødvendig avføring pga masse tilsetningsstoffer og fargestoffer.Siden det er mer næring i fór fra dyrebutikk eller fra dyrlegen, spiser katten mindre av foret.

Kattunger bør ha et fór tilpasset for dem, kjøp derfor kattungemat («kitten» på engelsk) helt fram til katten er ca 10 mnd-12 mnd, avhengig av rase, spør oppdretter!

Om man vil fore med en blanding av tørrfór og våtfór, eller bare av en av sortene er opp til eieren. Så lenge det er fullkostfór med god og riktig næringsverdi, vil katten ha det bra.

Husk rent vann tilgjengelig til en hver tid! Katten er et ørkendyr og kan fort drikke for lite i forhold til hva den trenger. Kattens instinkt tilsier at den ikke skal drikke av vann nær maten, så om man lar vannskålen stå et stykke unna maten, gjerne i et annet rom eller i andre enden av rommet, vil pus drikke mer.

Hensyn

Katten har mye bedre hørsel enn oss, så man bør helst ikke spille unødvendig høy musikk i samme rom som katten. Bruk sunn fornuft. Du vil ofte kunne se det på katten om den mistrives. Hvis katten er urolig og legger ørene bakover, er det et tegn på at den finner lyden ubehagelig.

Katter trives i varmen, så om det kjennes for varmt ut for deg, trenger det ikke nødvendigvis være for varmt for pus. Katten er opprinnelig et ørkendyr og har en kroppstemperatur som ligger mellom 38-39 grader, så selv om du svetter litt så vil nok katten trives. Man trenger ikke nødvendigvis å fyre om natta for at pus ikke skal fryse, den tilpasser seg fint innetemperaturer, alt fra 10-30 grader.

Uteliv

Dersom katten skal ha tilgang til utelivet, bør den ikke få gå ute alene før den er fylt 8 mnd, gjerne lengre. Husk at katter er kattunger helt til de er 1 år gamle. Ideelt sett bør den være inne helt til den er fylt 1 år for da er retningssansen ferdig utviklet, men man ser at hvis katten har tilsyn de første gangene etter den er fylt 8 mnd, går dette stort sett bra. Slipp aldri ut en katt som ikke er kastrert og merket, slik at du ikke mister katten eller blir medskyldig i den høye statistikken av kattunger og løskatter i Norge. Katten vil produsere mange stakkars kattunger dersom du slipper den ut ukastrert.

Om vinteren bør katten få være inne om natta, og når eier er på jobb. Katten er et ørkendyr og er ikke laget for vinter. Selv langhårete katter har ikke isolasjon i pelsen sin. Så hvis gradestokken synker under 0, så bør katten få være inne om natten.

Kattunger som blir født ute når det er -5 og kaldere, fryser ihjel. Selv voksne katter kan fryse ihjel på rundt -10 grader. Kattens ører er også veldig utsatte for frostskader, siden de er så tynne.

Ha gjerne på halsbånd selv om den er chippet og har tatovering, for «mannen i gata» er dette mest kjent, foreløpig.

Kjøp ikke halsbånd med strikk, kjøp kun halsbånd med sikkerhetslås som løsner ved litt kraft. Da hindrer du at katten blir hengende fra en grein og kveles. Låsen vil løsne og katten er fri. Man mister en del halsbånd, men berger katta.

Vi ønsker dere lykke til med det nye familiemedlemmet!