Når er kattungen leveringsklar?

Kattunger bør være hos sin mor og sine søsken fram til de er minst 12 uker gamle. Dette anbefales av Norsk Huskattforening og av Mattilsynet. Alle oppdrettere av rasekatter anbefaler også dette.

1 mai 2008 kom en ny lov til Sverige:

SJVFS 2008:5 3 kap – Särskilda bestämmelser för hållande av katt (inbäddad länk http://www.sjv.se/download/18.1c72e95711857a2245380004576/2008-005.pdf)

9 § Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder. Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

Vi håper at Norge også får en slik lov ganske snart.

Alderen fra 8 uker til 12 uker er veldig viktig i kattunges sosiale utvikling. Det er i denne perioden kattemor begynner å avvenne kattungene fra morsmelk og over til mat. Dette gjør hun på en skånsom måte som lærer kattungen å takle avvisningen og frustrasjonen over å ikke få viljen sin.

Dyrebeskyttelsen Nord-Trøndelag
Pippi flyttet til sin nye familie da hun var 12 uker gammel.

Avvenningen er en kritisk fase av kattungens liv og en brå overgang fra denne kan gi  kattungen mange problemer senere i livet.

Kattungen kan utvikle seg til å bli usikker, urenslig og suttekatt. Den vil også ha problemer med å kommunisere med andre katter, siden den ikke har lært kroppsspråket og lydene katter bruker til å kommunisere med.

Det er i denne perioden at kattungen lærer det sosiale språket katter bruker, og hvordan den skal reagere på dette.

Morløse kattunger bør også få være sammen med sine søsken til de er minst 12 uker. Kattunger under 12 uker har både fysisk og psysiske behov for å være sammen med sin familie.

 

Myter om kattunger og leveringstid:

 

  • Kattemor vil ikke ha noe med kattungene å gjøre, dessuten går de på do og spiser vanlig mat.Dette er en naturlig prossess som kattungen må igjennom og ingen grunn til å skille den fra familien sin.

  • Alle kattunger jeg har hatt før, har kommet da de var 8 uker gamle. Det har ikke vær

    t noe problem.Man utsetter katten for en unødvendig risiko for at den skal utvikle adferdsvansker. Eieren ser ikke vanskelighetene katten har med kommunikasjon med andre katter, siden dette foregår utenfor eierens oppsyn.

  • Jeg vil at katten skal være avhengig av meg, derfor vil jeg ha den tidligs mulig.En yngre katt vil ikke nødvendigvis knytte seg mer til sin eier enn en eldre katt. En eldre katt er tryggere og mer nysgjerrig. Den er også mer selvstendig og vil skape et sunt og bedre forhold til sin eier. Det vises ofte gjennom

    dyrevernsorganisasjoner som omplasserer voksne katter som utvikler stor hengivenhet til sine nye eiere. Uansett om katten er 12 uker eller flere år gammel når den kommer til en ny familie, så kommer hengivenheten med tiden. Ingen katt «elsker» den nye familien sin allerede første dag.

  • Hundehvalper flytter jo når de er 8 uker, hvorfor kan ikke kattunger gjøre det?Hunder og katter er to forskjellige arter, og dermed utvikler de seg forskjellig og har ikke samme behov.

 

Katten skal bo hos deg i 15-20 år, da lønner det seg at den får den beste starten på livet som den kan få.

Det tjener både du og katten på.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *