Når kan katten gå ut?

En kattunge er som en baby. Den eier ikke stedssans og bør ikke få gå ut alene før den er 8-10 måneder gammel.

Dyrebeskyttelsen Nord-Trøndelag
Ulla ble funnet vandrende ute ganske så forkommen. Vi fant aldri eieren hennes og hun fikk senere et godt hjem der hun har det bra.

Kattunger blir født uten stedssans, den begynner å utvikles i 6 måneders alder. Da kan den bli med ut sammen med folk, gjerne i band, slik at den blir kjent med nærområdet.

Katter har en evne til å lage et mentalt kart over nærområdet sitt, men de har ikke konsentrasjonsevnen til å gjøre dette før de er mellom 8-10 måneder.

En kattunge blir fort distrahert. En sommerfugl som flyr forbi kan være veldig spennende, og kattungen glemmer da å se hvor den går. Den kan bli skremt og løpe avgårde, da finner den ikke hjem igjen.

Katter er født nysgjerrige, og en kattunge kan fort lure seg opp i en bil og bli fraktet langt avgårde. Den kan også fort bli innestengt i garasjer eller boder.

En tillitsfull kattunge kan følge etter folk og dermed gå seg bort.

Det er også mange farer som lurer på en liten kattunge. Kråker, skjærer og måker kan drepe og spise en kattunge. Den er for liten til å kunne løpe fra hunder og kan fort bli drept.

En voksen katt som har flyttet bør holdes inne i 4-6 uker, eller lengre om nødvendig. Dette for at den skal føle seg hjemme og få tilknytning til det nye hjemmet før den går ut.

Dyrebeskyttelsen Nord-Trøndelag
Onyx på sin første tur ut i sele. Det er mye spennende å se ute.

Det er lurt å følge katten ut de første gangene, slik at den får gjort seg kjent i nabolaget.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *