Vaksine er viktig!

Vi ønsker å dele noen historier om eierløse katter for å vise hvorfor det er så viktig å vaksinere, id-merke og kastrere de. Sammenhengen mellom dette, gratis kattunger, eierløshet og hvorfor det er så viktig å gjøre mer enn å mate når du finner noen du tror er eierløs. Dyrene det handler om har vi hatt inne i løpet av de siste årene. Første historien er om Nikki.

Nikki ble meldt til oss fra Mosvik. Han hadde blitt matet jevnt etter at han dukket opp noen måneder tidligere og var veldig tynn. Vi fikk forespørsel om vi kunne hjelpe. Vi sendte med en felle da han ikke var spesielt trygg og varsler mente det var best. Vi skulle møtes hos veterinæren når hun fikk han i fella, så skulle vi ta over derfra. Det var en mildt sagt «eksplosiv» katt som var inne fellen. Han raste inne i fella.

Vi visste på forhånd at han var ok hos damen som hadde matet så dette skyldtes nok omstendighetene. Fellen har dobbeltvegg så veterinæren fikk sovet han ned raskt. Pelsen hans var svært floket og tovet så den måtte fjernes. Det var bare standard skader som sår, arr, arrdannelser og fortykket hud rundt nakken som følge av skader fra slossing. Det var ingen betennelser og han hadde ikke feber. Nikki fikk «hannkattpakke» som innebærer kastrering, id-chip, øretatovering, vaksine og ormekur.

Fostermor var litt spent på «hva» det var som våknet opp inne i transportburet for han virket ikke helt tam når han kom til veterinæren. Det viste seg at han var en sjenert gutt, som synes det var tryggest i hulen som ble laget av et lite bord med pledd over og et teppe på gulvet der inne. Han lå for det meste der, men spiste, drakk og brukte dokassen når han var alene. Et triks for å få kattene trygge er at man sover i samme rom som dem. Da får de undersøkt litt mens man sover. Det ble lagt inn en madrass og en ettermiddagshvil ble tatt der. Jaggu lå han og sov på teppet sammen med fostermor når hun våknet!Etter hvert ble han tryggere og kom ut av rommet og opp i stua. Han var fortsatt forsiktig og lå bare i enden på sofaen eller utpå gulvet for å ha oversikt. Alt så ut til å gå veldig bra.

Nikki ble tøffere for hver dag. Det var helt klart at han opprinnelig har bodd i et hjem. En dag fikk han en skikkelig hostekule. Det rumlet helt nede fra magen og kom en skikkelig skrellende lyd fra lungene. Det tok noen dager før det skjedde på nytt. Vi tok turen til veterinæren. Det ble tatt røntgen av lungene og vi fikk en antibiotikakur.

Når kuren var ferdig var vi tilbake på kontroll, men vi visste at han fortsatt ikke var bra. Han ble satt på en lengre kortisonkur. Nikki ble ganske raskt tryggere i fosterhjemmet. Han viste seg å være svært leken, men lekte aldri lenge av gangen. Han sov også mye. Han fikk stadig hostekuler og vi hadde veldig vondt av han. Det var tydelig at det var veldig ubehagelig for han. Almenntilstanden var ikke bra.Etter endt kortisonkur ble det tatt nye røntgenbilder. De viste at han ikke hadde blitt bedre. Det var samme status som før første behandling. På grunn av at han stadig oftere fikk slike hostekuler ble det besluttet å la han slippe. Vi fikk bare to måneder med Nikki.

En obduksjon viste at lungene var fastgrodd i brystbenet og det var minimalt med friskt lungevev igjen. Beslutningen vår var riktig. Han ville aldri blitt frisk av behandling. Det er mest sannsynlig at Nikki hadde lungebetennelse eller en kraftig forkjølelse da har var veldig liten. Det hadde gjort stor skade på lungevevet og han hadde nok hatt problemer med pusten hele sitt liv.

Hvis Nikki hadde blitt vaksinert ved 12 ukers alder så ville dette sannsynligvis ikke skjedd. Nikki kunne fortsatt vært med oss og hatt et fint liv. Vaksiner katten din! Alle kattunger må vaksineres ved 12 ukers alder. De må deretter revaksineres etter 3-4 uker. Alle katter vi adopterer ut er vaksinerte. Om Nikki i tillegg hadde vært id-merket ville han hatt et langt og friskt med sin opprinnelige familie.

Om du vil støtte vårt arbeid for dyrene så har vi Vipps 86326 og hvis du vil gi dyrene våre din grasrotandel kan du sende en sms med teksten «Grasrotandelen 993151947» til 60000.

Favoritten var å bli klødd under haka. Nikki ble en svært hengiven katt. RIP lille venn.